Welcome
Advertising is the way great brands get to be great brands.

Če bi stare starše vprašali, kako so včasih nakupovali, bi vam zagotovo opisali steklenice, aluminijaste škatlice, steklene kozarce, papirnate škrniclje, kanglice za mleko, bombažne vrečke in pletene košare. Trgovine so bile videti tako, kot so danes tiste najlepše eko trgovine brez embalaže. Tudi izdelki so bili izdelani bolj trajnostno in iz naravnih materialov. Veliko več stvari so si ljudje izdelali sami in za vse zelo dobro poskrbeli. Poškodovane stvari so popravili in jih ponovno uporabili. S pojavom nizkokakovostnih izdelkov, hitre mode in plastike za enkratno uporabo ter prekomernega potrošništva sta ponovna uporaba in spoštovanje do izdelkov počasi izginila. Posledice se kažejo tudi v ekološki, plastični in podnebni krizi, ki jo svet dandanes doživlja. 

Ponovna uporaba izdelkov 

Ponovna uporaba torej izhaja že iz preteklosti in nikakor ni korak nazaj. Je rešitev, ki nas usmerja proti čistejši prihodnosti. Nekaj starih navad se je sicer ohranilo in embalaža, kot so steklenice za pivo, mineralno vodo in nekatere sokove, je že dolgo izdelana kot povratna embalaža, ki jo proizvajalci umijejo in znova napolnijo. To je sicer žal bolj izjema kot standard in danes na tržišču ni veliko proizvajalcev, ki bi omogočali možnost ponovne uporabe ali nakupa brez embalaže. 

Zato smo pri Odoriju želeli biti zgled in vam omogočiti, da lahko embalažo ponovno uporabite ter kupite naše izdelke s svojo embalažo. 

Trgovine brez embalaže

Veseli nas tudi, da se manjše trgovine brez embalaže (ali temu namenjeni oddelki v trgovinah) počasi vračajo in ljudem znova omogočajo ponovno uporabo. V teh trgovinah lahko izdelke kupite tako, da prinesete s seboj embalažo, na primer steklenice, oprano staro embalažo od čistil, steklene kozarce, in jo znova napolnite. Naše izdelke si tako lahko natočite v trgovini Rifuzl v Šiški, v trgovini Demetra na tržnici Koseze, v trgovini Ekola v Kopru ter v trgovini Frišna v Slovenj Gradcu in na točilnih avtomatih Refil v trgovskih centrih Spar Slovenija v Cityparku, Aleji in centru Vič v Ljubljani, v BTC City v Murski Soboti, v Supernovi Qlandija v Kranju ter v Europarku v Mariboru. 

Ponovna uporaba naše embalaže za druge namene

Poleg ponovne uporabe za nakup izdelkov, lahko našo embalažo kreativno uporabite tudi za druge stvari in ji tako vdihnete novo življenje. Za vas imamo nekaj zamisli.

Prazno embalažo mazil lahko uporabite za shranjevanje manjših koščkov mil, ki jih lahko vzamete na potovanje ali izlet za vikend in tako zmanjšate velikost ter težo svoje kozmetične torbice. V lončke lahko spravite tudi nakit, spominske kartice, kovance, zdravila, začimbe in zelišča. Če izdelujete svoje sveče, lahko tudi te vlijete v lončke.

V prazno embalažo dezodoranta lahko vlijete naše čistilo za odstranitev trdovratnih madežev ali univerzalno čistilo, ki vam lahko koristi, kadar ste na poti. Lahko tudi pripravite doma narejeno mešanico za razkužitev rok ali tonik za obraz.

Spreje lahko uporabite tudi za osvežitev sobnih rastlin ali pa v embalažo vlijete vodo s kapljico eteričnega olja za osvežitev prostora ali oblačil.

Bodimo kreativni in spremenimo svoje nakupovalne navade. Pred nakupom novih izdelkov si vzemimo čas in razmislimo, kako bomo te stvari uporabljali in kje bo končala njihova embalaža. Namesto plastičnih izdelkov za enkratno uporabo kupujmo trajnostne materiale in izdelke. Izberimo trpežne in kakovostne stvari, ki bodo služile dlje ter nam tako dolgoročno prihranile denar. Če imamo možnost, kupujmo tudi rabljene kakovostne stvari, kot so pohištvo, oblačila in elektronske naprave. Izdelke in naprave, ki jih potrebujemo le občasno, si lahko izposodimo tudi od družinskih članov, prijateljev ali sosedov.

S ponovno uporabo izdelkov pokažemo spoštovanje do vseh naravnih virov, ki so bili nujni za ustvarjanje posameznega izdelka, zmanjšamo količino odpadkov in recikliranja. Spremenimo svoje nakupovalne navade in svoj odnos do izdelkov in se odločimo za trajnostno embalažo ter ponovno uporabo.