Welcome
Advertising is the way great brands get to be great brands.

Blog

Na trgu je ogromno različnih ponudnikov kozmetičnih izdelkov, ki poleg nekaj naravnih sestavin vsebujejo ogromno dodatkov, ki razvrednotijo učinkovitost in blagodejno delovanje naravnih sestavin. Zato moramo biti pozorni na sestavine, ki so skladno z veljavno zakonodajo navedena na embalaži vsakega izdelka.

Preden izberete željeni kozmetični izdelek se prepričajte, da ne vsebuje naslednjih škodljivih dodatkov:

SLS in SLES (Sodium Lauryl/Laureth sulfate) sta penilca, ki ju dodajajo skoraj vsem izdelkom, da se lepše penijo (šamponi, geli za tuširanje, milo, zobna pasta, peneče kopeli). Umetni penilci odstranijo hidrolipidni sloj kože, kar izsuši lasišče in poškoduje našo kožo. Povzročijo draženje oči, luščenje lasišča(podobno prhljaju) in ostale alergične reakcije.

FORMALDEHID (FORMALDEHYDE)  je brezbarven plin. Najdemo ga v lakih za nohte, šamponih, gelih za tuširanje, lepilih za trepalnice in izdelkih za nego las. Ker v človeško telo vstopi skozi dihala tudi draži nos, grlo in oči, lahko povzroča astmo in živčne ter imunološke zastrupitve.

SINTETIČNE DIŠAVE (FRAGRANCE/PARFUM) najdemo jih v skoraj vseh izdelkih, ki dišijo (v kremah, šamponih, sredstvih za osveževanje prostorov, parfumih, itd). V naš krvni sistem te snovi prehajajo tako preko našega nosa, kot tudi skozi kožo, v manjši ali večji meri pa smo jim žal izpostavljeni prav vsak dan.

POLIETILEN GLIKOL (PEG) je običajno je sintetična zmes kemikalij, ki se uporablja kot vlažilec (najdemo ga v losjonu, deodorantu in drugih kozmetičnih izdelkih). V kozmetiki deluje na tri načine: kot emollient (mehča kožo), kot emulgator (pomaga sestavinam na vodni osnovi, da se pravilno mešajo) in kot nosilec, ki pomaga dovajati sestavine globlje v kožo. PEG- molekule različnih velikosti prodirajo tudi čez poškodovano kožo in tako ogrozijo kožno bariero ter porušijo kožno ravnovesje. Vpliv na okolje je minimalen.

PARABENI se uporabljajo kot konzervans, ki podaljšujejo rok uporabe kozmetičnega izdelka. Pri nanosu izdelkov s parabeni se naša koža običajno “burno” odzove in reagira z izpuščaji ali rdečico. Na embalaži izdelkov so napisani pod imeni: Methyl, Propyl, Ethyl, (Iso)Butyl-paraben, itd. Uporablja se jih v izdelkih za nego telesa (šamponi, gel za tuširanje, losjoni, itd).

SILIKONI naredijo teksturo krem in drugih podobnih izdelkov bolj prijetne na dotik. Ustvarjajo zaščitno pregrado na koži in laseh ter preprečujejo izsušitev. Uporabljajo se v kremah, losjonih, izdelkih za lase in barvni kozmetiki. Po njihovi uporabi je koža gladka in napeta, lasje pa “voljni” in sijoči. Vendar pa silikoni ne izboljšajo stanja kože in las. Zaradi tega se veliko uporabnikov izdelkov, ki vsebuje silikone, pritožuje, da zamašijo pore na koži in povzročijo mozolje ali kožne poškodbe. Vpliv na okolje, efekt zavajajoč, ne dolgotrajne

sintetična antioksidanta BDHA (butylhydroxianisole) in BHT (butylhydroxitoluen) podaljšujeta obstojnost kozmetičnih izdelkov. Ker so naravna, hladno stiskana olja dražja, jih v izdelkih nadomestijo z sintetičnimi antioksidanti, ki pa toksično učinkujejo na jetra, ledvice in pljuča.

PETROLATUM je derivat mineralnih olj in se uporablja kot emolient (mehčalo) v kozmetiki. Nima nikakršne hranilne vrednosti za kožo in lahko negativno vpliva na lasten, naraven vlažilni mehanizem našega telesa, kar pripelje do suhosti in razpokanosti kože. Ker je poceni sestavina, se lahko uporablja v mnogih kozmetičnih izdelkih.

FTALATI (dibutyl phthalate (DBP), diethyl phthalate (DEP), dioctyl phthalate (DEHP)) se najpogosteje nahajajo v dišavah, parfumih, lakih za nohte in sprejih za lase. Uporabljajo se zaradi svoje dolgotrajne obstojnosti, vendar so za zdravje zelo škodljivi.

SINTETIČNA BARVILA– razlog uporabe umetnih barvil v izdelkih za nego kože je privlačni videz, ki pritegne pozornost kupca. Skrivajo se pod imeni FD&C/D&C + številka, lahko tudi pod besedo barva.

MIKROPLASTIKA – v kozmetiki jo najdemo v različnih izdelkih (gel za tuširanje, piling, mleko za telo, krema za obraz, itd.) Delce mikroplastike najdemo tudi pod imenom abrazivi,  npr. sredstva za odstranjevanje odmrle kože in čiščenje kože v kozmetiki (mikrokroglice). Uporablja se jih tudi kot emulgator oz. kot poceni sredstvo za dodajanje volumna.  V večini zahodnih držav je mikroplastika v izdelkih zakonsko prepovedana. Najpogostejše sestavine, ki vsebujejo mikroplastiko in jih najdemo napisane na embalaži kozmetičnih izdelkov so: Acrylate Copolymer (AC), Acrylate Crosspolymer (ACS), Polyamide (PA, Nylon-6, Nylon-12), Polyacrylate (PA), Polyacrylate (PA), Polymethylmethacrylate (PMMA), Polyethylene (PE), Polyethylenterephthalate (PET), Polypropylene (PP), Polyquaternium (PQ), Polystyrene (PS) in Polyurethane (PUR).

Več o mikroplastiki si lahko preberete na blogu: https://www.odori.si/2022/06/22/mikroplastika/  

Tempo življenja je vedno hitrejši, premalo se gibamo in zelo smo izpostavljeni stresu, v porastu so tudi bolezni, zato je pomembno, da poskrbimo za svoje zdravje ter se začnemo vračati nazaj k naravi. Koža naš ščiti pred vsemi zunanjimi vplivi – temperature, udarci, pritiski, svetlobo, bakterijami in drugimi škodljivimi tujki, ki lahko porušijo notranje ravnovesje. Zato jo moramo varovati pred hudimi spremembami in ji “nuditi” le najboljše.

Svetujem vam, da kupujete izdelke, ki so kakovostni in hkrati niso škodljivi za vaše telo ter posledično tudi za okolje.

Vsi naši izdelki so povsem naravni (brez sledu o plastiki), narejeni iz ekoloških sestavin, biorazgradljivi ter večinoma tudi veganski. Sestavine naravne kozmetike ohranjajo način uravnavanja temperature, dodajajo zaščito koži in ji pomagajo ostati hidrirana. Ker ne vsebujejo zgoraj naštetih škodljivih sestavin, so izdelki primerni za nego zdrave in tudi občutljive kože (nanjo vplivajo blagodejno). Uporabljajo jih lahko tudi otroci.