Welcome
Advertising is the way great brands get to be great brands.

Plastika, ki jo uporabljamo v vsakodnevnem življenju, se ponovno vrne nazaj k nam. 

Pojemo je več, kot si sploh lahko zamislimo. Mnogi se bodo vprašali kako je to mogoče, saj nihče od nas načrtno ne je plastike?! Načrtno že res ne (no, upamo, da ne), jo pa vsak nenačrtovano poje vsaj nekaj – v obliki mikroplastike.

 

Kaj sploh je mikroplastika?

Sem spadajo vsi plastični delčki, ki so manjši od 5 mm. Poznamo dva izvira mikroplastike. Prvi je t.i. primarna mikroplastika, ki pride v okolje že v obliki majhnih delcev. Sem spadajo sintetična vlakna, ki pridejo v okolje z naših oblačil, delci mikroplastike, ki se uporabljajo v kozmetiki, delci gume, ki nastanejo pri površinski obrabi pnevmatik ipd. Druga pa je sekundarna mikroplastika, ki nastane pri razgradnji večjih delov plastike.

Vsi ti delci mikroplastike se spirajo v reke, morja, najdeni pa so bili tudi v zemlji in zraku. Zato ni čudno, da skupaj s hrano ter pitjem vode, zraven zaužijemo mikroplastiko.

Zanimivo je, da naj bi kar 35 % vsega onesnaženja oceanov z mikroplastiko, prišlo preko tekstilnih izdelkov. Glavni ‘krivec’ je pralni stroj, saj pri trenju v stroju in turbolenci te delci odpadejo z oblačil in preidejo v odpadno vodo ter na koncu končajo v rekah in oceanih. Delno se delci ustavijo na čistilnih napravah, vseeno pa jih kar nekaj zaide v okolje. Znanstveniki ocenjujejo, da naj bi vsaj 2,2 milijona ton mikrovlaken, vsako leto na ta način pristalo v oceanih.

Na srečo obstaja nekaj rešitev, kako lahko mi pripomoremo k manjšemu onesnaževanju z mikroplastiko. Najprej se bomo osredotočili na stvari, ki so vezane na pranje perila:

  • pri pranju oblačil lahko v bobnu uporabimo posebne vreče za perilo oz. kroglice, ki nase vežejo mikrovlakna (na žalost ne vežejo 100% vseh mikrovlaken, vseeno pa je veliko bolje kot nič);
  • na odtok vode iz pralnega stroja lahko namestimo filter, ki ujame odpadna mikrovlakna, preden bi ta lahko zašla v komunalno odpadno vodo;
  • pomaga tudi, da perilo peremo redkeje (saj se tako z njega manjkrat izpirajo mikrovlakna) ter da je takrat stroj bolj poln (seveda pa ne sme biti prepoln, saj se drugače perilo ne bo dobro opralo);
  • mikrovlakna se izločajo tudi v sušilnih strojih, zato je priporočljivo sušenje na zraku;
  • uporabljajte oblačila iz naravnih materialov (tu je treba biti previden, saj se veliko stvari reklamira za naravne, pa na žalost na koncu niso – material je že lahko naraven, vendar se potem za obdelavo uporabljajo razne nenaravne stvari, plastika pa se velikokrat najde tudi v potiskih na oblačilih). Seveda tudi oblačila iz naravnih materialov (ki niso obdelana z vsemi možnimi nenaravnimi zadevami) izgubljajo mikrovlakna, ampak le ta za okolje niso škodljiva.

Na ostalih področjih lahko pripomorete z:

  • nakupovanjem stvari, ki niso zapakirane v plastični embalaži,
  • kadar se le da, pojdite peš oz. uporabljajte javni prevoz (avtomobilske gume so namreč prav tako zelo velik povzročitelj mikroplastike v okolju),
  • uporabljajte naravno kozmetiko, kateri niso dodani plastični mikrodelci,
  • uporabljajte naravna čistila in pralna sredstva, saj se tudi tu pri nekaterih konvencionalnih sredstvih notri znajde mikroplastika.

Z uporabo naše kozmetike, čistil in pralnih praškov boste varovali tako sebe kot okolje, saj so vsi izdelki povsem naravni (brez sledu o plastiki), narejeni iz ekoloških sestavin, biorazgradljivi ter večinoma tudi veganski. Zapakirani so v aluminijasti embalaži, saj smo se s tem želeli ogniti plastičnemu onesnaževanju in posledičnemu problemu mikroplastike.

Prednost je, da lahko vso embalažo (razen aluminijastih tub, katere se reciklira, če jih pravilno odvržete) vrnete in jo mi ustrezno pripravimo ter ponovno uporabimo. S tem naredimo nekaj dobrega za naš planet, vi pa dobite ob vračilu 10 praznih embalaž, eno čistilo v zahvalo.

Naša druga rešitev za ohranjanje narave brez mikroplastike, je bila postavitev polnilnih avtomatov ter ostalih točk za ponovno polnjenje naših čistil. S tem, da se isto embalažo uporablja znova in znova, naredimo veliko več za celoten planet, kot si sploh lahko predstavljamo.