Welcome
Advertising is the way great brands get to be great brands.

Ste vedeli, da so UVA žarki prisotni skozi vse leto, tudi v oblačnih dneh?

UVB žarki so odgovorni za nastanek sončnih opeklin, saj prizadanejo površinsko plast kože. Njihova intenzivnost je odvisna od geografske lege, letnega časa ter ure v dnevu. Prisotni so tekom celega leta, vendar so v primeru oblačnega vremena šibkejši, opekline pa povzročijo samo ob direktnem padcu žarkov na kožo.

UVA žarki so prisotni tekom celega leta, ves dan, tudi če je zunaj oblačno (prodrejo skozi oblake ter celo skozi steklene in ostale prosojne površine) in so za razliko od UVB žarkov neboleči in ne povzročajo očem vidnih sprememb na koži. Pri njih se škodljivi učinki vidijo šele čez čas, saj prodrejo zelo globoko v kožo, kjer dosežejo celice usnjice. Na dolgi rok lahko spremenijo celice, saj proizvajajo proste radikale in s tem prispevajo k fotostaranju, intoleranci na sonce, pigmentacijskim motnjam, razvoju kožnega raka.

 

Naša sončna krema vsebuje 100% mineralne filtre, ki niso nano velikosti, zato ne prodirajo v kožo ampak ustvarijo zaščitni sloj, ki odbija UVA in UVB žarke. Zaradi zgornjih razlogov priporočamo njeno uporabo tudi v oblačnih dneh.

 

Kaj dela našo sončno kremo posebno?

  • Vsebovana olja so izbrana tako, da v končnem izdelku še povečujejo spekter zaščite pred UVA in UVB žarki.
  • Mineralni filtri niso nano velikosti, zato ne prodirajo v kožo.
  • D-panthenol oz. provitamin B5 pripomore, da koža po nanosu kreme za sončenje ni izsušena. D-panthenol veže vodo na povrhnjico kože, ko pride v stik z živimi celicami se transformira v vitamin B5.
  • Je vodoodporna.
  • Ne vsebuje kemičnih sestavin, katerih razpadni produkti pod vplivom sončnih žarkov dražijo kožo.
  • Ne vsebuje koralam škodljivih kemikalij, ki so prisotne v večini ostalih sončnih krem. Še posebej škodljivi kemikaliji sta oksibenzon in oktinoksat, ki absorbirata ultravijolično svetlobo in povzročata beljenje koral.

Koliko sončne kreme je treba nanesti?

Če želimo zagotoviti zaščitni faktor, je treba nanesti 2mg kreme na cm^2 kože. Za kožo obraza to pomeni približno dva prsta zaščitne kreme oz. četrt čajne žličke.

 

Kdaj naj reapliciram sončno kremo?

Za zadostno zaščito je potrebno sončno kremo reaplicirati na dve do štiri ure, odvisno od večih dejavnikov (izpostavljenosti soncu, potenja, kopanja v vodi itd.). Ponovni nanos je potrebno opraviti tudi, ko zapustimo notranje prostore (npr. po koncu delavnika). Na predelu obraza lahko to naredimo kar preko ličil ali pa le te odstranimo in kremo ponovno nanesemo na obraz.

Pri reapliciranju moramo biti vedno pozorni na zadostno količino sončne kreme – ta je enaka, kot pri prvem, torej 2mg kreme na cm^2 kože oz. približno dva prsta (za obrazni predel).

 

Zaključni nasvet

Navadimo se uporabljati zaščito pred UVA in UVB žarki vsak dan (tudi, če je zima in je cel dan oblačno), vedno nanesimo zadostno količino zaščitne kreme ter jo reaplicirajmo. Zvečer pa ne smemo pozabiti na pravilno čiščenje kože obraza, saj ne želimo, da bi nam mineralni filtri ponoči mašili pore.