Welcome
Advertising is the way great brands get to be great brands.

Pred kratkim smo dobili novo zalogo 500 ml flašk za naša čistila. Na videz so flaške enake prejšnjim, vendar je med njimi bistvena razlika.

Nove so narejene iz 100 % recikliranega aluminija.

 

Zakaj smo se odločili za aluminijasto embalažo, smo pisali že v objavi – Aluminij, trajnostni material prihodnosti. Tokrat pa bomo govorili o njegovem recikliranju.

 

Pridobivanje novega oz. primarnega aluminija je energijsko potraten in okoljko ne najbolj prijazen proces. Pridobiva se iz boksitne rude, ki običajno vsebuje 50-60 % aluminijevega oksida, do 20 % železovega oksida, od 1-10 % silicija ter manjše količine titana, vanadija, mangana, cinka in še nekaterih drugih kovin.

Po navadi se za izločanje posameznih kovin uporablja razlika v njihovih tališčih, pri boksitu pa to ni možno, saj se pri izkopu le ta nahaja v stopljeni oz. staljeni obliki.  Zaradi tega enostavno taljenje ne more omogočiti procesa sprostitve kemijskih vezi med velikim številom kovin in mineralov.

Zato se za pridobivanja aluminija uporablja naslednji postopek – najprej se boksit zdrobi, posuši in fino zmelje, nato se odstranijo neželene primesi, pri čemer dobimo čisto glinico (aluminijev oksid). Sledi termična elektroliza, pri čemer dobimo primarni aluminij in prosti kisik, ki se veže z elektrodami ogljika, pri čemer nastane ogljikov dioksid. Na žalost terja ta proces veliko energije, hkrati pa nastane kar nekaj ogljikovega dioksida.

 

Na srečo aluminij z reciklažo ne izgublja kvalitete in ostalih dobrih lastnosti. Zato se ga lahko reciklira v nedogled. To je tudi razlog, da naj bi bilo še vedno v uporabi 75 % vsega aluminija, ki je bil kadarkoli proizveden. Samo 3 % vseh aluminijastih odpadkov niso primerni za reciklažo, vse ostalo se, ob predpostavki, da ga pravilno odvržemo, reciklira.

 

Proces pridobivanja sekundarnega oz. recikliranega aluminija je energijsko dosti bolj varčen. Pri recikliranju se porabi le 5 % energije, ki bi jo sicer rabili za proizvodnjo iste količine aluminija iz osnovnih virov.

Reciklažni postopek se deli na reciklažo novih in starih aluminijastih odpadkov. Med nove odpadke spadajo ostanki pri proizvodnji izdelkov iz aluminija. Med stare odpadke pa spadajo že uporabljeni aluminijasti izdelki, ki so bili pravilno odvrženi.

Vse te odpadke se najprej zbere, presortira (to je obvezen proces, sploh pri reciklaži ‘starih’ odpadkov, da se zraven ne pomeša drugih materialov), očisti in nato stisne v kocke. Take kocke so priročnejše za transport do tovarne, kjer se aluminij predela. Kocke se nato razreže na manjše koščke saj se v taki obliki hitreje stalijo. Sledi ponovni pregled nečistoč – z magnetom preverijo ali je med koščki slučajno ostalo še kaj jekla. Zadnja postaja pred taljenjem je čiščenje premazov in barv, ki so ostali na koščkih aluminija. To naredijo z zelo vročim zrakom, zaradi česar se barve in premazi uparijo. Nato grejo očiščeni košči v peč, ki je segreta na 7000°C. V sam proces taljenja se doda še nekaj kemijskih spojin, ki optimizirajo sestavo recikliranega aluminija. Tako recikliran aluminij se na koncu shrani v obliki tankih lističev, iz katerih se nato izdela poljubne izdelke.

Nekaj zanimivh dejstev:

  • Recikliranje 20 aluminijastih pločevink naj bi porabilo enako energije kot proizvodnja ene nove pločevinke.
  • Recikliranje 1 tone aluminija prihrani kar 6 ton boksita in 9 ton emisij CO2.
  • Za proizvodnjo novega aluminija je potrebne približno dvakrat več energije kot za proizvodnjo nove plastike. Vseeno pa je treba upoštevati, da se aluminij lahko reciklira v nedogled, večina plastike pa pristane na odlagališčih. Zato je dolgoročno gledano primarni aluminij vseeno boljša izbira kot plastika.

Čeprav je proizvodnja recikliranega aluminija energijsko bolj varčna, se zavedamo, da je najboljša rešitev ponovna uporaba embalaže. Zato vas spodbujamo, da se poslužujete uporabe naših refilnih točk (seznam najdete tukaj). Prazno embalažo lahko tudi vrnete in jo mi pravilno očistimo, razkužimo ter ponovno uporabimo. Vrnete lahko vso embalažo razen tub, le te pa pravilno odvrzite, da se bodo reciklirale.

P.S. Ostala embalaža je trenutno še vedno narejena iz primarnega aluminija, saj so minimalne količine za naročila prevelike. ☹ Ker imamo toliko različnih embalaž, si trenutno (še) ne moremo privoščiti, da bi imeli vse v recikliranem aluminiju. Cilj je, da bo nekoč vsa naša embalaža narejena iz recikliranih materialov oz. da sploh ne bomo potrebovali velikih količin embalaže, saj boste vsi uporabljali naše refilne točke, ki bodo razporejene po celi Sloveniji. 😊