Welcome
Advertising is the way great brands get to be great brands.

Je mogoča ali nemogoča kombinacija?

Pri Odoriju se zavzemamo za zmanjševanje odpadne embalaže, zato so naši izdelki napolnjeni v aluminijasti embalaži, katero nam lahko vrnete in jo mi ponovno uporabimo. Poleg tega si lahko izdelke natočite v svojo embalažo na 10 različnih lokacijah po Sloveniji.

 

Vseeno se veliko nakupov opravi tudi preko naše spletne trgovine (za kar smo vam resnično hvaležni). Tu se nam je postavilo vprašanje, kako lahko pri pakiranju vaših naročil pazimo na porabljen material in pripomoremo k zmanjšanju odpadkov.

 

Najcenejša in (na žalost) največkrat uporabljena izbira so razna plastična polnila – napihljive blazinice, ‘smokiji’, mehurčkaste folije itd. Čeprav se lahko vse ponovno uporabi, jih kupci ponavadi vržejo stran in postanejo takojšnji odpadek. Te vrste polnil se ponavadi ne da reciklirati oz. bi jih mogli odvreči na posebna odlagališča, če bi jih želeli reciklirati.

 

Obstajajo tudi polnila, ki so narejena iz naravnih materialov. Mednje spadajo razna papirna polnila (kraft, vpojni, klobučni, časopisni papirji, …), polnilni kosmiči narejeni iz koruznega škroba ter lesne volne. Poleg naravnih materialov je njihova prednost tudi to, da se jih lažje reciklira (v kolikor se jih pravilno odvrže).

Čeprav se lahko naravna polnila reciklira, je to šele tretja najboljša možnost v shemi ravnanja z odpadki. Prva – prepreči, je v primeru paketov nemogoča, saj je izdelke treba nekako zaščititit (nihče ne želi dobiti poškodovane vsebine). Mi stremimo k drugi – ponovno uporabi. Razna polnila, ki jih dobimo v paketih s sestavinami, zaščitni papirji med dostavljeno embalažo in podobne zaščitne stvari ponovno uporabimo in z njimi zaščitimo vaše pakete. Bolje jih je čim večkrat uporabiti, namesto da se jih kupuje vedno znova (čeprav so izdelani iz naravnih materialov). Vas pa spodbujamo, da jih prav tako ponovno uporabite, če je to le možno oz. jih vsaj pravilno odvržete, da se jih lahko reciklira.

(Priznamo, da paketi niso vedno zaščiteni s ponovno uporabljenim materialom, saj le tega nimamo ves čas na zalogi. V tem primeru uporabimo bel klobučni papir.)

Pri pakiranju paketov je treba pozornost nameniti še eni pomembni stvari – lepilnim trakom. Če želimo kartonasto embalažo reciklirati, le ta ne sme vsebovati drugih materialov.

Tradicionalno se za pakiranje uporabljajo lepilni trakovi na osnovi plastike. Preden se takšno embalažo zavrže, je treba ločiti karton od lepilnega traku, le tako se bo karton lahko recikliral. Na srečo obstajajo tudi naravi prijaznejše verzije lepilnih trakov. Ena izmed njih je natronski lepilni trak, ki je narejen iz lesa ter krompirjevega škroba. Aktivira se z vodo, zato ni dodanih nobenih škodljivih kemičnih sestavin. Njegova prednost je tudi to, da se ga lahko reciklira kar skupaj s kartonom in papirjem, zato ga ne rabite odstranjevati z embalaže.

 

 

Pošiljanje paketov ne more biti ‘zero-waste’, vseeno pa obstajajo naravi prijaznejše oblike pakiranja. Če se vsak material, ki je uporabljen za pakiranje ponovno uporabi, naredimo veliko za naš planet.

 

Poleg prazne aluminijaste embalaže nam lahko vrnete tudi prazno kartonasto embalažo v kateri dobite naše pakete. Z veseljem jo bomo ponovno uporabili. 😊