Welcome
Advertising is the way great brands get to be great brands.

Mnogi mislijo, da bodo naredili vse, če zamenjajo konvencionalni prašek za naravnejšo verzijo, pa je to res dovolj?

Večina ljudi se zaveda, da vsebujejo konvencionalni pralni praški dražljive in škodljive snovi. Le te lahko povzročajo razne alergije, dražijo kožo in imajo slab vpliva na okolje. Mnogi mislijo, da bodo naredili vse, če zamenjajo konvencionalni prašek za naravnejšo verzijo, pa je to res dovolj? Je to vse kar lahko naredimo, da pripomoremo k manjši obremenitvi okolja pri pranju perila?

 

Spodaj je podanih nekaj predlogov, kako je lahko vaše pranje perila naravi prijaznejše:

  • Uporabljajmo ekološki pralni prašek Odori (ki poskrbi za perilo, za čistočo pralnega stoja, ob vsem tem pa ne onesnažuje odpadne vode).
  • Oblačila večkrat oblecimo, preden jih damo v pranje (sploh zgornje sloje oblačil).
  • Temperatura pranja ima velik vpliv na porabo energije med samim pranjem. Kadar je perilo manj umazano, se poslužujmo nižjih temperatur in krajših programov.
  • Perimo poln stroj (večina pralnih strojev uporabi približno enako količino vode, če je stroj skoraj prazen ali pa če je čisto napolnjen). Vseeno pa mora v stroju ostati še nekaj prostora (ne sme biti zapolnjen čisto do vrha).
  • Ne pretiravajmo s količino pralnega praška (tudi, če je naraven, ga dozirajmo skladno z navodili). V primeru manj umazanih oblačil, lahko dozirate le polovično količino Odori praška.
  • Perilo posušimo na zraku. Kadar uporabljamo sušilni stroj, mu redno čistimo filtre, da bo pretok zraka večji in s tem potreba po energiji manjša. Operimo in posušimo več strojev perila enega za drugim, da bo sušilni stroj že vroč in se ne bo rabil vsakič segrevati.

Naš ekološki pralni prašek je bolj gost, zato je tudi rokovanje z njim nekoliko drugačno kot z običajnimi sredstvi. Zaradi njegove goste strukture se ga dozira direktno v boben. Za običajno umazano perilo (oz. srednje trdo vodo) dozirajte 50 ml detergenta. Če doma nimate merilne posodice, si lahko pomagate s 100 ml kozarčkom. Vsebino praška premešate, natočite do polovice kozarčka in zlijete v boben stroja. Kozarček oplaknite z vodo in tudi to vsebino zlijte direktno v boben.

V kolikor uporabljate programe nižjih temperatur ali programe za občutljivo perilo, uporabite zgolj polovico predvidene količine za pranje, saj te vrste programov uporabijo manj vode za splakovanje.

 

Nasvet:

Jesenski dnevi prinašajo blatno obutev. Za čiščenje blatnih madežev vam svetujemo uporabo našega odstranjevalca trdovratnih madežev. Čevlje sperite pod vodo, uporabite odstranjevalec trdovratnih madežev (pravilni način uporabe si preberite tukaj), nato pa jih dajte v pralni stroj ali operite ročno. Po pranju jih še posušite (najbolje kar na zraku, v bližini radiatorja), nato pa bodo spet primerni za uporabo.