Welcome
Advertising is the way great brands get to be great brands.

Je potenje le nadloga?

Vsi, ki uporabljate naravno kozmetiko, se najbrž zavedate, da ima pot v telesu izjemno vlogo in ga ne bi smeli zavirati. Sestavljen je iz 99 % vode, vsebuje pa tudi sol, elektrolite, maščobne kisline in majhne količine beljakovin. Pot je sam po sebi brez vonja. Neprijeten vonj dobi šele na površini kože, kjer pride v stik z bakterijami, ki ga razkrajajo.

S pomočjo potenja naše telo ohranja ustrezno telesno temperaturo in izloča strupe, kar posledično krepi naš imunski sistem. Ko pot izhlapeva s površine kože, se telo hladi.

Imamo dve vrsti žlez znojnic. Ekrine žleze se nahajajo po celem telesu in proizvajajo pot, ki uravnava telesno temperaturo (ta je brez vonja). Apokrine žleze so vezane na lasne mešičke (predvsem pod pazduhami, v predelu genitalij in na lasišču) in se sprožijo ob čustvenih stresorjih (strahu, tesnobi, ipd.).  Žleze tvorijo pot, ki ima večje količine beljakovin in lipidov, zato tudi bolj privlači bakterije na koži, ki ga razkrajajo in ima posledično neprijeten vonj. Pri potenju zaradi čustvenih stresorjev so aktivne oboje žleze – ekrine žleze poskrbijo za veliko količino “mokrega” potu, apokrine pa so odgovorne za neprijeten vonj.

Seveda nihče od nas ne mara prepotenega vonja, zato uporabljamo deodorante. Obstaja pa bistvena razlika med različnimi tipi deodorantov.

Splošno jih lahko razdelimo v tri skupine:

  • deodoranti, ki onemogočijo bakterije odgovorne za nastanek neprijetnega vonja,
  • deodoranti, ki prekrijejo neprijetne vonjave z (umetnimi) dišavami,
  • deodoranti, ki preprečujejo tvorjenje potu (antiperspiranti).

Antiperspiranti vsebujejo snovi, ki so lahko za naše telo škodljive. Med njih spadajo triklosan, aluminijeve soli, parabeni in ftalati. Številni deodoranti vsebujejo tudi umetne dišave, ki so velikokrat hormonski motilci. Izzovejo pa tudi razne alergije, rdečico in srbenje. Z uporabo antiperspirantov preprečujemo naravno tvorbo potu, posledično telo ne more več izločiti strupenih snovi in jih prične skladiščiti v bezgavkah. To škodi imunskemu sistemu, lahko pa vodi celo do rakavih obolenj in Alzheimerjeve bolezni (Slednjega uradne raziskave sicer niso potrdile, vseeno pa predlagamo, da se preventivno raje izogibate antiperspirantom).

Najboljša izbira za zdravje so naravni deodoranti. Naši deodoranti vsebujejo skrbno izbrane sestavine, ki imajo antibakterijske in protimikrobne značilosti. Te še povečamo s pravilno kombinacijo eteričnih olj, katera so v koncentraciji, ki za kožo ni dražilna. Posledično preprečujejo neprijetne vonjave, vendar ne zavirajo naravnega potenja. Lipidna osnova deodoranta kožo nahrani in ji povrne vlažnost. Ne vsebujejo aluminijevih spojin, parfumov in drugih sintetičnih dodatkov. Zato so primerni tudi za uporabo na občutljivi koži in pri najstnikih.

Kot večina naših izdelkov, so tudi deodoranti zapakirani v aluminijasti embalaži, katero nam lahko po uporabi vrnete in jo mi pravilno pripravimo ter ponovno uporabimo.